Aktuelt:
Idrett = arbeidsplasser
Publisert: 29. mai 2020
Idretten betyr uten tvil mye for byen og folket i form av underholdning, patriotisme, glede og samhold. Men idretten er mer enn bare lek og moro. Idrett handler om arbeidsplasser, skatteinntekter og økonomisk vekst. Og ringvirkningene av en by fri for hockey og fotball er store.
 
Som representant for byens næringsliv er Sarpsborg næringsforening opptatt av arbeidsplasser og utvikling av næringsliv både lokalt og regionalt.
 
Våre to toppidrettsklubber, Sarpsborg 08 og Sparta Hockey, sysselsetter i dag nesten 100 ansatte, og er betydelige virksomheter i det lokale næringslivet. Engasjementet som supporterne har vist klubbene de siste ukene, er en overveldende bekreftelse på hvor sterkt både fotballen og hockeyen står blant innbyggerne. Mange av våre lokale bedrifter har også gitt store bidrag til idrettsklubbene gjennom flere år. Men det er fortsatt ingen som vet hvor lenge unntakstilstanden vil vare. Å sikre gode driftsvilkår for klubbene våre i tiden fremover krever at supportere, kommune og næringsliv tar samling i bunnen av bakken og bidrar etter evne. Til felles beste for oss alle.
 
Det er de siste årene gjort flere undersøkelser og rapporter om idrettens betydning for samfunnsøkonomien. Klubbene i våre to øverste fotballigaer sysselsetter cirka 1800 ansatte og omsatte i fjor for 1,950 milliarder kroner. Toppidretten, som blant annet Sarpsborg 08 og Sparta Hockey er en del av, frembringer betydelige økonomiske verdier både lokalt og nasjonalt. Det skapes arbeidsplasser og skatteinntekter til stat og kommune, og idretten bidrar både direkte og indirekte, til felles velferdsgoder som barnehage, skole og helsetjenester i lokalmiljøene.
 
Det som i tillegg skiller idretten fra mange andre sektorer, er de enorme ringvirkningene som oppstår i tilknytning til kjernevirksomheten. Reiseliv, overnattingsbransjen, restauranter, forretninger og servicetjenester er alle funksjoner og virksomheter som profitterer, sikrer arbeidsplasser og bidrar til fellesskapet i kjølvannet av idretten. Det gir en dimensjon til idrettssektoren som går langt utover bare underholdningsaspektet. Å sikre eksistens- og driftsgrunnlag for idrettsklubbene våre, betyr at vi også styrker fellesskapet og det det øvrige næringslivet i kommunen.
 
De siste ukene har vi mer enn noen gang fått føle hvordan fraværet av gode opplevelser, sosiale knutepunkter og pustehull i hverdagen påvirker oss – både kroppslig og mentalt. Tomrommet som traff oss da det profesjonelle idretts- og kulturlivet, nærmest over natten, ble stoppet, var sannsynligvis større enn noen av oss kunne ane. Hvem kunne før sluttspillsesong i hockey’en, og rett før sesongstart i fotballen, sett for seg en vår uten sitrende kampspenning, barnslig glede over å henge ut flagget, vennlig nabokrangel med kollegaen fra Fredrikstad og en tur på stadion eller i amfi’n? Og hvem kunne i det hele tatt drømt om at et samlet idretts-Norge, bare noen fattige uker senere, skulle ligge i stabilt sideleie - gispende etter luft og med akutt behov for både retningslinjer og likviditetshjelp?
 
Nå er det heldigvis et par ting vi sarpinger neppe skal være overdrevet bekymret for i disse tider. Samholdet, kjærligheten til byen og oppslutningen om idrettsutøverne våre har åpenbart ikke bleknet – snarere tvert om. Byens profilerte idrettsutøvere – aktive, ansatte og dugnadsarbeidere i Sarpsborg 08 og Sparta Hockey, har siden koronapandemien satte en stopper for all normal aktivitet, blitt omfavnet og slått ring rundt av en hel by med trofaste, tålmodige og forventningsfulle supportere – eller helt vanlige folk som vi også kaller det her i byen.
 
Det er både rørende og bemerkelsesverdig å se hvordan folk griper til nettbrettet eller PC-en for å kjøpe billett til kamper som aldri spilles, eller vafler som aldri skal bli stekt. For meg er dette det ultimate beviset på hva idretten betyr for byen. Det skal mer enn en pandemi til for å trumfe det sosiale nettverket, samholdet, stoltheten og engasjementet som fotball og hockey tilfører byen. I så henseende vil vi kanskje til og med oppdage at vi kommer styrket ut på den andre siden av pandemien.
 
Men idrett er ikke bare lek og moro. Toppidrett handler også om næringsliv, arbeidsplasser, skatteinntekter og økonomisk vekst. Som representant for det lokale næringslivet i kommunen, er Sarpsborg næringsforening særlig opptatt av idrettsklubbenes rammer og vilkår som arbeidsgivere og næringsdrivende.   
 
Mariann Karlsen
Daglig leder
Sarpsborg næringsforening